Biography

Biography
Emma Charlotte Duerre Watson 1990. április 15.-én látta meg a napvilágot Franciaországban, Párizsban. Nevét nagymamája után kapta, akit szintén így hívtak.  Szülei Jacqueline Luesby és Chris Watson mindketten ügyvédek, akik még Emma gyermekkorában váltak el. Ezután Emma és öccse Alex, Oxfordshire-be költöztek édesanyjukkal.  Édesapja újraházasodott, így Emmának három féltestvére – két ikerlány Nina és Lucy, illetve egy fiú Toby – van. Mostohaanyjával Julie-val nagyon jó kapcsolatot ápol, számos eseményre kísérte már el Emmát.

Emma 7 éves volt, amikor legelőször nyert egy iskolai szavaló versenyen és mindössze 9 éves, mikor a Harry Potter filmek castingjának ügynökei járták Anglia különböző iskoláit tehetséges diákokat kutatva, hogy megtalálják a leendő film Harryjét, Ronját és Hermionéját. Emma és barátai főként azért vettek részt a meghallgatáson, mert úgy gondolták, hogy nagyon jó móka lesz, mindemellett Emma nagyon vágyott a szerepre. Emma egyik tanára javasolta őt és még néhány másik lányt az osztályából a szerepre, míg végül néhány meghallgatás után, több ezer másik lány közül kiemelkedve, megkapta Hermione szerepét.  A Harry Potter könyvek írónője J. K. Rowling, már a próbafelvételek megnézésekor tudta, hogy az ügynökök a legjobb embert találták meg a szerepre.  10 éves volt, mikor az első Potter film forgatását kezdték, és a bemutató után  óriási sikereket könyvelhetett el magának az egész gárda, köztük természetesen Emma is, aki szerte a világon ismertté vált, és a kritikusok tetszését is elnyerte. Ezután Emma és a többi szereplő is leszerződtek a sorozat többi részének megfilmesített változatára is. Számos díjat tudhat magáénak, többek között a 2002-es Ottó-díjat, melyet 2004-ben ugyancsak megnyert, illetve 2004-ben az Év Gyerekelőadója díjat is megkapta. Számos magazin címlapján is szerepelt, mint például a 2005-ös Teen Vogue, a 2013-as InStyle címlapokon. 2007-ben újabb mérföldkőhöz érkezett a karrierje, ekkor kapta meg ugyanis a BBC filmjének a Ballet Shoes-nak az egyik főszerepét, Pauline-t. A film bár elég gyenge kritikát kapott, a rendező Emmáról mégis jó véleménnyel beszélt és a kritikusok is pozitív vélemény formáltak. A Ballet Shoes-t nem egy és nem kettő film követte: Cincin Lovag, egy animációs film, melyben Emma a hercegnő hangját kölcsönözte, Egy hét Marylinnel, Egy különc srác feljegyzései, Lopom a sztárom, Itt a vége és a nemrég mozikba került Noé filmekben láthattuk. 2011-ben a Lancome Paris reklámarca lett és a Burberry ruhakollekcióinak a népszerűsítésében is részt vett.

Emma általános iskolai tanulmányait az oxfordi Dragon School-ban, míg a gimnáziumot a Headington School-ban végezte. Gimnáziumi tanulmányai végén sikeres érettségi vizsgát (GCSE) tett, és az amerikai Brown Egyetem angol-irodalom szakára felvételizett. Diplomáját 2014. májusában szerezte meg. Emma mindig is hagsúlyozta, hogy bár imád színészkedni, a tanulás is nagyon fontos a számára. 2014. július 18.-án jelentette be az ENSZ, mint Jószolgálati Nagykövetét, és indult útjára a HeForShe kampány, mely a nemeközötti egyenlőtlenség csökkentését/megszüntetésést tűzte ki céljául. A 2015-ös évben Emma több projektben is részt vesz, leforgatta a Regression című thillert, Alejandro Amenábar rendezésében, a Colonia Dignidad című történelmi drámát. 2016-ban és 2017-ben is várhatunk tőle újdonságokat, mint pédául a The Circle és a Beauty and The Beast. A Szépség és a Szörnyeteg nagy kihívás a színésznő számára, hiszen először fogja igazán megcsillogtatni ének tudását, ennek érdekében énekórákat és táncórákat is vett. Emma a munka mellett a jógában is örömét leli, és készül arra (egyes források szerint már meg is csinálta), hogy le tegye a jóga oktatói vizsgát is.

Források: wikipedia, emma-watson.net

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.