A történet

AZ ELSŐ LÉPÉSEK:

1990 nyarán Joanne Kathleen Rowling (J. K. Rowling), egyik vonatútja során fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy könyvet ír egy varázslófiúról, és a vonatút végére, nemcsak hogy sok szereplő és helyszín, de maga a történet cselekménye is teljessé vált számára. 1991-ben Portugáliába költözött, 1992-ben pedig megházasodott, de a frigy nem tartott sokáig. 1994-ben kislányával Skóciába, Edinburg-be költöztek. Mielőtt tanári pályán munkát keresett volna, mindenképp beakarta fejezni a könyvét. Mivel az edinburg-i kis lakásban nem uralkodtak valami szívélyes viszonyok, Rowling, helyi kávézókban fejezte be történetét. Ezután szorult helyzete miatt a Skót Művészeti Tanácstól kért támogatást, hogy kiadathassa művét. 

Kezdetben számos kiadó utasította vissza, nem is sejtvén, hogy micsoda világsikerű mű lakozik Rowling kézirataiban, aztán egy londoni ügynök Christopher Little, 1996 nyarán eladta a kiadás jogait az angliai Bloomsbury Children’s Books kiadónak, akik 1997. június 26.-án megjelentették a Harry Potter és a bölcsek köve címet viselő, első kötetet. A kéziratot kb. 4000 dollálért sikerült eladni.

Joanne nem hitte, hogy története ekkora sikert fog aratni, ám tévedett. Díjakat nyert, könyvét kiadták az USA-ban, és 1998-ban megjelent a második kötet a Harry Potter és a Titkok Kamrája. Érdekesség, hogy az első kötet, az USA-ban nem bölcsek köve címen (Philosopher’s of Stone), hanem varázslók köve (Sorcerer’s of Stone) címen jelent meg, amibe ugyan Rowling is beleegyezett, ám azóta megbánta ezt a döntést. 1998-ban a Warner Bros. megvette a könyv megfilmesítésének jogát. 

A világhírű Harry Potter története tehát, 1997-ben indult útnak Angliában. Hazánban először 1999-ben adták ki. A hét kötetes regény sorozat utolsó kötete külföldön 2007-ben, míg Magyarországon 2008-ban került a boltok polcaira, és több, mint 450 millió példány fogyott el azóta is. Összesen 74 nyelven fordították le a világsikerű sorozatot. Az USA-ban a Scholastic kiadó, Ausztráliában az Allen & Unwin kiadó, Kanadában a Raincoast, míg hazánkban az Animus kiadó gondozásában jelentet meg a kötetek.

ALAP INFORMÁCIÓK:

Szerző: Joanne Kathleen Rowling (J. K. Rowling)
Eredeti nyelv: angol
Kötetek megjelenése:

 • Harry Potter and the Philiosopher’s/Sorcerer’s of Stone – Harry Potter és a bölcsek köve (UK: 1997. 06. 26. USA: 1998 HU: 1999)
 • Harry Potter and the Chamber of Secrets – Harry Potter és a Titkok Kamrája (UK: 1998. 07. 02.)
 • Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – Harry Potter és az Azkabani fogoly (UK: 1999. 07. 08.)
 • Harry Potter and the Goblet of Fire – Harry Potter és a Tűz Serlege (UK: 2000. júliusa)
 • Harry Potter and the Order of the Phoenix – Harry Potter és a Főnix Rendje (UK: 2003. 06. 21.)
 • Harry Potter and the Half Blood Prince – Harry Potter és a Félvér Herceg (UK: 2005. 07. 06.)
 • Harry Potter and the Deathly Hallows – Harry Potter és a Halál ereklyéi (UK: 2007. 07. 21.)

Kiadók:

 • UK: Bloomsbury Children’s Book
 • USA: Scholastic
 • Ausztrália: Allen & Unwin
 • Canada: Raincoast
 • HUN: Animus

Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Borítótervezők: Thomas Taylor (UK), Mary GrandPré (USA)

Forrás: x

A TÖRTÉNET DIÓHÉJBAN:

Történetünk kezdetén főhősünk Harry Potter, még csak 11 éves és nagybátyjával és annak családjával él a londoni Little Whinging-ben, a Privet Drive-on, mivel édesszülei meghaltak autóbalesetben. Élete nem habos torta, Vernon bácsi, Petunia néni és Dudley megkeserítik a mindennapjait, mindaddig, amíg a fiú 11. születésnapján egy bagoly váratlan levelet hoz. Sokáig nem kapja azonban kézhez, mivel Vernon bácsi mindent megtesz azért, hogy unokaöccse meg ne kaparinthassa. Ám nem sokáig tudja ezt megakadályozni, ugyanis mikor Rubeus Hagrid, az óriás termetű Roxforti háztájőrző ellátogat hozzájuk, mindent kitálal Harrynek. Kiderül, hogy szülei nem autóbalesetben haltak meg, hanem egy gonosz sötét varázsló Voldemort ölte meg őket, és hogy maga Harry is varázsló, aki a Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző Szakiskolába fog járni. Hagrid elmondja Harrynek, hogy a varázslóvilágban ő híres, mivel miután Voldemort megpróbálta megölni a kisfiú szüleit és magát Harry-t is, de a gyilkos átok nem hatott a csecsemőre, és a mágus eltűnt. Senki sem élte még túl a gyilkos átkot ezelőtt, csak Harry, aki éppen ezért vált híressé. Harry az iskolában szert tesz barátokra, köztük a legjobbak Ron Weasley és Hermione Granger, de mind emelett jó néhány ellensége is akad, mint például Draco Malfoy. Azt beszélik Voldemort eltűnt, sőt talán meg is halt, de a történet során rájövünk, hogy ez nem igaz. Bár gyenge, de minden erejével küzd azért, hogy visszatérhessen és újra hatalomra törhessen, hiszen annak idején Voldemort volt a legrettegetteb fekete mágus, akit a mai napig is csak Tudjukkinek neveznek, annyira félnek tőle. Harry barátaival számtalan kalandon, veszélyen megy keresztül. Barátságok, szerelmek, szövetségek alakulnak, szeretett emberek halnak meg, rengeteg rejtélyt kell a három jóbarátnak felderítenie. Harry segítségére van a Roxfort igazgatója a bölcs és hatalmas, jóságos mágus Albus Dumbledore, aki végig kíséri Harry-t a megpróbáltatásokon. Nem titok, hogy Voldemort vissza akar térni, és befejezni a munkát, amit elkezdett: megölni Harry-t és világuralomra törni. Aki, ezt pedig megakadályozhatja, az maga Harry Potter, aki végül barátai segítségével, véget vet Voldemort uralmának.

Saját írás, ha elviszed, forrást kiírni kötelező!

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.